Pizza z kurczakiem, pieczarkami i szynką

Pizza z kurczakiem, pieczarkami i szynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szkl.
  • drożdże

    1 opak.
  • cukier

    1/2 łyżecz.
  • sól

    1/2 łyżecz.
  • woda gazowana

    3/4 szkl.
  • olej

    2 łyż.
  • pierś z kurczaka

    1 szt.
  • przyprawa gyros

    1 łyż.
  • szynka

    70 g
  • pieczarki

    300 g
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • sos sojowy

    1/2 łyżecz.
  • cebula

    1 szt.
  • olej

    1 łyż.
  • oregano

    1 szczypta
  • sos pomidorowy

    1/2 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizza z kurczakiem, pieczarkami i szynką
Ciasto: W misce mieszam wszystkie składniki na ciasto, wyrabiam na gładkie ciasto, formuję kulkę, przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na 1 godzinę do wyrastania. Po tym czasie ciasto znów wyrabiam i wylepiam nim dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiam na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pizza z kurczakiem, pieczarkami i szynką
Pierś z kurczaka myję i kroję na kostkę. Oprószam przyprawą do gyrosa i smażę na rozgrzanym oleju na patelni aż do zrumienienia.
Krok 3 - Pizza z kurczakiem, pieczarkami i szynką
Zdejmuję mięso, podlewam olej i smażę pokrojoną w półplasterki cebulkę do zeszklenia. Pieczarki myję, kroję w plasterki i duszę aż do odparowania wody. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Wyrośnięte ciasto smaruję sosem pomidorowym (nie zużywam całego sosu, resztę zostawiam na później).
Krok 4 - Pizza z kurczakiem, pieczarkami i szynką
Następnie wykładam szynkę pokrojoną w paseczki, podsmażoną cebulkę, uduszone pieczarki i usmażone kawałki kurczaka. Całość oprószam startym na dużych oczkach tarki serem żółtym i oregano.
Krok 5 - Pizza z kurczakiem, pieczarkami i szynką
Wkładam blachę z pizzą do lekko nagrzanego piekarnika (60-70*C) i pozostawiam na ok. 15 minut. Po tym czasie zwiększam temperaturę do 220*C i piekę ok. 25 minut. Pizzę podaję gorącą z sosem czosnkowym i/lub pomidorowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata92

11.07.2016 07:52
Dobry smaczek :)

Grazyna0211

09.07.2016 13:52
smaczna wersja

Malgorzata549

25.08.2013 09:11
dobry pomysł na kolacje

ana1

16.08.2013 21:11
wspaniała pizza

Kuchareczka2

08.05.2013 20:40
znakomita pizza

Wiesława1

10.04.2013 19:59
domowa najlepsza

Kasnaj

10.02.2013 10:33
wczoraj był dzień pizzy :) pasuje idealnie

Krakowianka

05.02.2013 14:47
taka domowa jest najlepsza!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat