Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z mąką orkiszową

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas żytni 500 g
mąka chlebowa 400 g
sól 2 łyzki
oliwa 2 łyżki
woda 250 (przegotowana, letnia)
mąka orkiszowa 300 razowa

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z mąką orkiszową

Kroki postępowania

1
Mąki,zakwas,wodę i sól wymieszać w większej,najlepiej szklanej misce.Dłońmi wyrobić ciasto,dolewając stopniowo oliwę która ułatwi jego wyrabianie.Wyrobione ciasto będzie dość klejące.Czystą miskę nasmarować oliwą i przełożyć do niej ciasto chlebowe.Odstawić do wyrośnięcia na ok. 4 godziny (wyrastanie może potrwać dłużej) pamiętając by przykryć miskę ściereczką.
Krok 1 - Chleb z mąką orkiszową foto
2
Keksówki wysmarować masłem ,posypać płatkami owsianymi.
Wyrośnięte ciasto zagnieść raz jeszcze, podzielić na dwie częśći,przełożyć do keksówek.Keksówki przykryć lnianymi ściereczkami i odstawić do ponownego wyrośnięcia (tym razem na jakieś 2 godziny-lub nawet dłużej).
Krok 2 - Chleb z mąką orkiszową foto
3
Keksówki z wyrośniętym ciastem wstawić do zimnego piekarnika,włączyć tem 200 C i piec przez 1 godzinę,po tym czasie wyciągnąć ostrożnie z keksówek,wyłączyć piecyk i dopiekać chleb w gorącym piekarniku przez 20-30 min.
Krok 3 - Chleb z mąką orkiszową foto
4
Ten chleb upiekłam z myślą o moich dzieciach.Polubiły ciemne chleby,tylko nie mogą jakoś polubić wszelkiego rodzaju ziarenek w nich:) Tak więc upiekłam tym razem chleb bez "ziarenek" ale za to na razowej mące orkiszowej.
Ciasto chlebowe było dość gęste więc wyrabiałam je dłońmi,chleb wyszedł jednak bardzo smaczny i gęsto usiany drobniutkimi dziurkami.
Ciasta starczy na dwie keksówki,z tym,że ja jakoś nigdy nie umiem rozdzielić ciasta tak by wyszły dwa takie same bochenki no i również tym razem upiekłam dwa chleby z których jeden był większy:)
Krok 4 - Chleb z mąką orkiszową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 06.02.2013 14:51
właśnie z takim miąższem najbardziej smakuje mi chlebek - małe dziurki, sprężysta struktura :)
Aneta27 06.02.2013 08:31
Dziekuję paulina,chleb jest smaczny więc warto go upiec:)
paulina2157 05.02.2013 13:01
uwielbiam domowy chlebek . muszę wypróbować ten przepis, przepięknie wygląda i jest taki wyrośnięty
Aneta27 05.02.2013 11:58
Dziękuję Wam:)
Ola1984 05.02.2013 11:54
Nie ma nic lepszego niż świeży chleb o poranku.
Laila2786 05.02.2013 11:31
wygląda pięknie
msmors 05.02.2013 11:30
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak