Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek truskawkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki
orzechy włoskie
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek truskawkowy

SKŁADNIKI: pół szklanki (113g) niesolonego masła, 3/4 szklanki (150g) drobnego cukru, 3 duże jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 2 szklanki (260g) mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu, pół szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu, pół szklanki (55g) podpieczonych i posiekanych orzechów włoskich lub pecan, półtorej szklanki (195g) posiekanych truskawek.

SPOSÓB WYKONANIA: Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Foremkę natłuścić i wysypać mąką. Zmiksować masło z cukrem. Dodawać pojedynczo jajka. Dodać ekstrakt z wanilii. Przesiać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Stopniowo wymieszać z masą maślaną. Dodać kwaśną śmietanę. Na koniec wmieszać delikatnie truskawki i orzechy. Przełożyć do foremki i piec przez ok. godzinę do zezłocenia. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Chlebek można zamrozić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 27.06.2013 11:12
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak