Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki z gotowanego kurczaka w kukurydzianej panierce

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ćwiartka gotowanego kurczaka 1 szt
jajko 2 szt
natka pietruszki 2 łyżki
melisa 1 łyżka
pieprz mielony 1/4 łyżeczki
papryka mielona 1 łyżeczka
sól do smaku 1 szczypta
curry do smaku 1 szczypta
Przyprawa do zup Kucharek- w plynie 1/2 łyżeczka
musztarda 1 łyżeczka
płatki kukurydziane 1/3 szklanki
majonez 1 łyżka
bulion 4 łyżki
olej do smażenia 1/2 szklanka
mąka 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/3 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z gotowanego kurczaka w kukurydzianej panierce

Kroki postępowania

1
Ugotowane mięso z kurczaka obrać ze skórek, chrząstek, kości i rozdrobnić.
Krok 1 - Kotleciki z gotowanego kurczaka w kukurydzianej panierce foto
2
Zmielić w malakserze . Do masy dodać pół jajka, 4 łyżki bułki tartej, majonez, bulion, musztardę, pieprz mielony, sól lub jarzynkę, natkę pietruszki i melisę. Wyrobić dobrze .
Krok 2 - Kotleciki z gotowanego kurczaka w kukurydzianej panierce foto
3
Płatki kukurydziane zmielić na miałko w malakserze
Krok 3 - Kotleciki z gotowanego kurczaka w kukurydzianej panierce foto
4
Wymieszać z mąką , bułką tartą , mieloną papryką, curry, 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu.
Krok 4 - Kotleciki z gotowanego kurczaka w kukurydzianej panierce foto
5
Jajka roztrzepać widelcem łącząc żółtka z białkiem i łyżką wody.
Z masy mięsnej uformować 4 podłużne ,,paluchy" ( lub normalne owalne kotleciki).
Panierować w mieszance sypkiej do panierowania
Krok 5 - Kotleciki z gotowanego kurczaka w kukurydzianej panierce foto
6
jajku -ponownie mieszance sypkiej.
Krok 6 - Kotleciki z gotowanego kurczaka w kukurydzianej panierce foto
7
Na patelni rozgrzać olej
Krok 7 - Kotleciki z gotowanego kurczaka w kukurydzianej panierce foto
8
i smażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Krok 8 - Kotleciki z gotowanego kurczaka w kukurydzianej panierce foto
9
Zawsze przy okazji gotowania rosołu zostają mi kawałki kurczaka których nie podałam w potrawce czy inny sposób . Ponieważ gotowane mięso jest bardzo delikatne przyda się mocniejsze przyprawienie i ostrzejsza panierka , które nadadzą kotlecikom smaku.
Krok 9 - Kotleciki z gotowanego kurczaka w kukurydzianej panierce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 04.02.2013 21:35
zdrowe kotleciki
Magda24 04.02.2013 21:20
pyszne w tej panierce :)
wyattearp 04.02.2013 19:17
smaczne
Monika.M 04.02.2013 18:42
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak