Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duże poziomkowe ciacho z dużą bezą

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
cukier puder 1 szkl
żółtko jajek 4
margaryna 1 szt
aromat rumowy
cukier 3 łyżki
woda 300 ml
mąka ziemniaczana 40 g
białko 1 szkl
cukier 1 szkl
budyń waniliowy 1 op
poziomki mrożone szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Duże poziomkowe ciacho z dużą bezą

foremki to tarteletek 12 szt o rozm 10 cm ..

Ciasto zagnieść i wylepić foremki. Upiec na złoty kolor ok 20 min w temp 200 st.
Wyjąć i wystudzić.
Poziomki zgnieść widelcem z cukrem dodać wodę i mąkę ziemniaczaną, wstawić na ogień i ciągle mieszając zagotować. Gęsty kisiel wyłożyć na środek ciastek.
Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać budyń i jeszcze dobrze ubić.
Przełożyć pianę do rękawa cukierniczego z dużą ładną tylką. Nałożyć ładne kopczyki piany i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 st, kiedy stożki zaczną się rumienić , zmniejszyć temperaturę do 175 st i zapiekać ok 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 17.08.2013 10:48
nie samowite poąłczenie
Andysz 10.02.2013 11:20
rewelacja;)
Joanna23 06.02.2013 09:05
śliczne
dwa pokoje z kuchnią 05.02.2013 07:34
no beza na medal! kradne do siebie :)
caralajna 04.02.2013 18:56
piękne! :)
justys759 04.02.2013 18:47
rewelacyjnie wygląda:)
Habibi 04.02.2013 18:21
ta beza mnie wręcz uwiodła :)
Rafał10 04.02.2013 17:19
pyyycha! śliczne :)
Pomocnik 04.02.2013 17:17
super
Ela6 04.02.2013 17:02
mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak