Flaczki z ciecierzycą

Flaczki z ciecierzycą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • flaczki

  • ciecierzyca

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 3/4 kg flaków, 1/4 kg ciecierzycy, 2 duże ziemniaki, 10 dag orzechów, pół główki czosnku, 1 cebula, 1 papryka, 2 - 3 pomidory, pół szklanki oleju, sól do smaku, łyżeczka pieprzu, 1 kiełbaska chorizo, 1 kromka chleba.

SPOSÓB WYKONANIA: Ciecierzycę moczyć przez 12 godzin. Pokrojone w paski flaki wrzucić do nie osolonego wrzątku, dodać odcedzoną ciecierzycę i gotować do miękkości. Dodać ziemniaki i pokrojoną w plasterki kiełbaskę chorizo. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i paprykę. Dodać obrane i pokrojone pomidory. Poddusić. Dodać czosnek i podpieczone wcześniej na patelni orzechy. Doprawić solą. Miąższ z chleba wymieszać z pół szklanki wody i pieprzem. Dodać do sosu. Połączyć z flakami, ciecierzycą, ziemniakami i kiełbaską. Gotować jeszcze 10 minut. Danie powinno mieć konsystencję gęstej zupy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jolanta41

28.08.2010 22:41
Pycha! Tylko te przerażające kalorie!

aga-aa

05.08.2010 18:13
Zarówno flaki, jak i ciecierzycę bardzo lubię i z chęcią wypróbuje ten przepis. Pozwolę sobie go zapisać i w najbliższej przyszłości zrobic na obiad.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat