Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki z ciecierzycą

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

flaczki
ciecierzyca

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki z ciecierzycą

SKŁADNIKI: 3/4 kg flaków, 1/4 kg ciecierzycy, 2 duże ziemniaki, 10 dag orzechów, pół główki czosnku, 1 cebula, 1 papryka, 2 - 3 pomidory, pół szklanki oleju, sól do smaku, łyżeczka pieprzu, 1 kiełbaska chorizo, 1 kromka chleba.

SPOSÓB WYKONANIA: Ciecierzycę moczyć przez 12 godzin. Pokrojone w paski flaki wrzucić do nie osolonego wrzątku, dodać odcedzoną ciecierzycę i gotować do miękkości. Dodać ziemniaki i pokrojoną w plasterki kiełbaskę chorizo. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i paprykę. Dodać obrane i pokrojone pomidory. Poddusić. Dodać czosnek i podpieczone wcześniej na patelni orzechy. Doprawić solą. Miąższ z chleba wymieszać z pół szklanki wody i pieprzem. Dodać do sosu. Połączyć z flakami, ciecierzycą, ziemniakami i kiełbaską. Gotować jeszcze 10 minut. Danie powinno mieć konsystencję gęstej zupy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta41 28.08.2010 22:41
Pycha! Tylko te przerażające kalorie!
aga-aa 05.08.2010 18:13
Zarówno flaki, jak i ciecierzycę bardzo lubię i z chęcią wypróbuje ten przepis. Pozwolę sobie go zapisać i w najbliższej przyszłości zrobic na obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak