Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona w soku z grejpfrutów

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg
sól 1 łyżeczka
czarny pieprz 1/2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 1/2 łyżeczki
syrop malinowy 1 łyżka
olej 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
grejpfrut różowy 2 sztuki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona w soku z grejpfrutów

Kroki postępowania

1
Szynkę po umyciu i osuszeniu nacinamy ostrym nożem w kwadraty.
Krok 1 - Szynka pieczona w soku z grejpfrutów foto
2
Mięso nacieramy dokładnie solą, czosnkiem oraz pieprzem czarnym, białym i ziołowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Z grejpfrutów wyciskamy sok i mieszamy go z syropem malinowym. Sokiem zalewamy mięso w naczyniu, przykrywamy i odstawiamy na jakieś 4 godziny.
Krok 2 - Szynka pieczona w soku z grejpfrutów foto
3
Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Odkrywamy naczynie i podpiekamy jeszcze przez 20 minut.
Krok 3 - Szynka pieczona w soku z grejpfrutów foto
4
Przed pokrojeniem koniecznie dajemy szynce "odpocząć" przez kwadrans.
Krok 4 - Szynka pieczona w soku z grejpfrutów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elka1986 04.02.2013 14:44
Ciekawe
msmors 04.02.2013 14:41
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak