Przepis i sposób przygotowania na: Pascualina - placek z botwinką
SPOSÓB WYKONANIA: Wymieszać mąkę, proszek, sól i masło. Zagnieść ciasto. Dodać wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Schłodzić pół godziny w lodówce. Umyć botwinkę i posiekać. Posiekać czosnek, cebulę oraz paprykę. Przesmażyć na oleju. Dodać botwinkę i smażyć do miękkości. Gdy masa przestygnie. Odcisnąć z płynu i wymieszać z jednym jajkiem i tartym serem. Ciasto rozwałkować na dwa koła wielkości naczynia do zapiekania. Drugi płat powinien być nieco większy. Naczynie do zapiekania natłuścić i wyłożyć mniejszy płat ciasta. Posmarować go masą z botwinki. Zrobić 4 dołki i wbić w nie po jednym jajku. Delikatnie przykryć drugim płatem ciasta. Zlepić boki ciasta i piec do zezłocenia.