Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pascualina - placek z botwinką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka
papryka
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Pascualina - placek z botwinką

SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szklanki mąki, 80 g masła lub margaryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, woda. Nadzienie: 2 pęczki botwinki, 1 strąk papryki, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, olej, 5 jajek, 100 g tartego sera, sól.

SPOSÓB WYKONANIA: Wymieszać mąkę, proszek, sól i masło. Zagnieść ciasto. Dodać wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Schłodzić pół godziny w lodówce. Umyć botwinkę i posiekać. Posiekać czosnek, cebulę oraz paprykę. Przesmażyć na oleju. Dodać botwinkę i smażyć do miękkości. Gdy masa przestygnie. Odcisnąć z płynu i wymieszać z jednym jajkiem i tartym serem. Ciasto rozwałkować na dwa koła wielkości naczynia do zapiekania. Drugi płat powinien być nieco większy. Naczynie do zapiekania natłuścić i wyłożyć mniejszy płat ciasta. Posmarować go masą z botwinki. Zrobić 4 dołki i wbić w nie po jednym jajku. Delikatnie przykryć drugim płatem ciasta. Zlepić boki ciasta i piec do zezłocenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 19.09.2010 18:55
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak