Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatna tarta z jajecznym kremem i glazurą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 1,5 szklanka
żółtko jajek 6 sztuka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
masło 3/4 kostka
wanilia 1 sztuka
mąka ziemniaczana 3 łyżka
konfitura morelowa 6 łyżka
miód prawdziwy 1 łyżka
mleko 1,5 szklanka
cukier 0,5 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatna tarta z jajecznym kremem i glazurą

Mąkę tortową przesiać na stolnicę ze szczypta proszku do pieczenia, dodać 1 łyżkę cukru oraz zimne masło i jedno żółtko. Wszystkie składniki wsiekać i szybko zagnieść ciasto. Ciasto odłożyć do lodówki na pół godz.
Krem:
5 żółtek utrzeć z 1/2 szklanki cukru na puszystą masę. Dodać ziarenka z laski wanilii oraz 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Całość dobrze wymieszać. Mleko lekko podgrzać i dodać do masy jajecznej. Teraz całość ogrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż masa będzie gęsta. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy i ponakłówać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać fasole. Piec w 180 stopniach przez 15 min., po tym czasie zdjąć papier i fasolę i piec jeszcze przez 10 min.
Gdy ciasto wystygnie nałożyć krem jajeczny.
Glazura: w małym rondelku podgrzać 6 łyżek konfitury morelowej z łyżką miodu. Kiedy oba składniki dobrze się połączą - posmarować wierzch tarty. Dzięki temu będzie ładnie błyszczeć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pyszota 03.02.2013 13:22
fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak