Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po prowansalsku

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak tuszka 1 szt
piwo w puszce 1 szt
tymianek
majeranek
Czosnek suszony Prymat
Kminek mielony Prymat
Imbir mielony Prymat
sól
oregano
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po prowansalsku

Pyszny kurczak w chrupiacej skórce. Wszystkie przyprawy mieszamy razem, daję najwięcej majeranku i oregano, potem czosnku, tymianku, imbiru i na końcu najmniej soli. Dodajemy oliwę - tyle, by powstała gęsta masa. Masą nacieramy kurczaka i zostawiamy minimum na godzinkę. Po tym czasie wkładamy kurczaka na puszkę z piwem (otwartą) i wstawiamy do piekarnika. Do blachy, na której stawiamy kurczaka dodatkowo dolewamy wody. Wpierw ustawiamy na pieczenie góra-dół na 200 stopni i tak piekę, az zaczyna się rumienić,potem włączam termoobieg i jeszcze dopiekam ok pół godziny. Pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata73 18.09.2015 08:45
ślinka cieknie na ich widok
anka1988 10.01.2015 18:17
ciekawie podany kurczak.
ppaulina 10.07.2013 19:12
zrobie go na jutrzejszy obiad :)
Róża1 20.06.2013 22:38
super przepis! a jak wygląda i na pewno wyśmienicie smakuje:-)
Magda24 05.03.2013 18:50
smaczny na obiad
babajaga1969 05.03.2013 18:46
lubię kurczaka w ziołach
stokrotka 22.02.2013 23:13
apetyczny ten kurczaczek
artur7 21.02.2013 15:34
pycha kurczaczek
Rafał10 09.02.2013 17:06
mmm aromatyczny kurczaczek !
Megg 09.02.2013 15:15
wyglada bardzo apetycznie, pewnie sie skusze i zrobie go na jutrzejszy obiad :)
babcia
babcia 03.02.2013 18:37
apetyczny spróbuje zrobić
Alex_M 03.02.2013 09:21
ale pyszny kurczak!
IwonaDD 03.02.2013 08:56
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak