Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniaków i papryczek jalapeno

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko skondensowane
papryczki jalapeno
ziemniaki
żółty ser

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków i papryczek jalapeno

SKŁADNIKI: puszka niesłodzonego mleka skondensowanego, czosnek w proszku, 15 dag papryczek jalapeno w puszce, 1/4 łyżeczki ulubionej mieszanki przypraw, ostry sos, 1,3 kg ziemniaków, 45 dag startego sera, 1 duża cebula, 1 średnia słodka papryka, 6 dag margaryny, 2 i pół szklanki wody, 1/4 szklanki mąki.

SPOSÓB WYKONANIA: Posiekać drobno cebulę i paprykę. Rozgrzać margarynę. Dodać mąkę. Dokładnie wymieszać. Wlać mleko, 2 szklanki wody. Gotować do zgęstnienia. Obrać ziemniaki pokroić w półcentymetrowe plasterki. Doprawić czosnkiem i mieszanką przypraw. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Wlać pół szklanki wody. Włożyć ziemniaki. Przykryć i piec przez 15 minut. Wyjąć ziemniaki i wymieszać je z cebulą, papryką i ostrym sosem. Ponownie ułożyć w naczyniu. Posmarować je sosem, posypać serem i obłożyć papryczkami jalapeno. Zapiekać 20 minut. Podawać ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 31.07.2011 11:57
Oo musi być dość pikantna?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak