Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane kotlety jagnięce z tzatziki i warzywami z patelni

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kotlety jagnięce z kostką 240 g
marynata
olej rzepakowy 1/2 szklanki
przyprawa gyros 1 opakowanie
miód wielokwiatowy 2 łyżki
Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżki
ogórek 1
rzodkiewki 4
pomidory 2
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
rukola 1 garść
jogurt naturalny 200 gęsty
warzywa mrożone 400 (na patelnię)
pita 2 sztuki
Tzatziki pikantny sos czosnkowy Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane kotlety jagnięce z tzatziki i warzywami z patelni

Jogurt naturalny łączymy z ogórkiem, rzodkiewką i pomidorami - doprawiamy do smaku przyprawami i posypujemy szczypiorkiem.
Przygotowujemy marynatę. Olej rzepakowy łączymy z przyprawą gyros, musztardą i miodem - dokładnie mieszamy. W gotowej marynacie zanurzamy kotleciki - tylko dolną część tak, aby kostka pozostała sucha. Kotleciki przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2-4 godziny. Po tym czasie kotleciki grillujemy około 2-3 minut z każdej strony.
Warzywa na patelnię przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Chlebek pita podgrzewamy na suchej patelni. Na talerz wykładamy chlebek i porcję warzyw, układamy kotleciki i całość dekorujemy rukolą Fit&Easy. Podajemy z sosem tzatziki. Życzę smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna83 03.02.2013 14:24
O jagnięcinie to ja sobie mogę pomarzyć.U mnie jej nie dostanę w żadnym sklepie.
Krzysztof15 03.02.2013 08:36
pyszne
miroslawa 03.02.2013 05:24
jeszcze nie miałam okazji spróbować jagnięciny, a twoje danie wygląda obłędnie Kasiu!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak