Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza jaglana zapiekana ze szpinakiem i fetą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana 1 szklanka
listki szpinaku 400 g
ser kozi 20 dkg
jogurt grecki 4 łyżki
cebula 1
czosnek 4 ząbki
ser feta 1/2 kostki
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól szczypta
pieprz szczypta
oliwa
woda 2,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza jaglana zapiekana ze szpinakiem i fetą

Szpinak opłukać,zalać wodą,zagotować,odlać nadmiar wody.Cebulę drobno posiekać,wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę,zrumienić.Do zrumienionej cebuli dodać podgotowany szpinak,przeciśnięte ząbki czosnku,koperek(ilość według uznania).serek kozi.Wszystko dusić jakieś 5-10 minut.Pod koniec dolać jogurt grecki, doprawić do smaku solą i pieprzem.Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem,odstawić na 2 min,a następnie odcedzić.Ponownie zalać wodą i gotować,lekko osoloną, na małym ogniu przez ok.20 min.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,na spód nałożyć 1 część ugotowanej kaszy jaglanej,na nią nałożyć 1 część szpinaku,potem znowu kaszę i ponownie szpinak.Całość posypać pokruszoną fetą i suszonym (albo świeżym) koperkiem.Zapiekać przez ok.30-40 min w 180 C.Podawać na ciepło lub na zimno( na zimno ładnie się kroi). Polecam i smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 16.02.2017 15:22
smaczne danie
asiatok 25.02.2016 23:17
Śwetny przepis!
Klausia 02.01.2015 21:42
muszę to wypróbować :)
Bernadeta1 09.02.2013 12:17
wygląda bardzo smacznie
Monika58 08.02.2013 22:06
pyszne
Aneta27 05.02.2013 23:18
Dziękuję:)
Renata22 03.02.2013 20:54
Bardzo ciekawa propozycja!;)
Marcinkemp 03.02.2013 11:20
Fajne i smaczne
Aneta27 03.02.2013 09:30
Dziękuję:)
aisoglam 03.02.2013 00:46
Bardzo fajny przepis :)
Kekerboom 02.02.2013 23:36
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak