Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z powidłami śliwkowymi

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 2 szklanki
mleko 1 szklanka
olej 1/4 szklanka
powidła śliwkowe 1 szklanka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
margaryna Kasia 1/3 kostka
cukier 4 łyzki
mleko 2 łyżki
kakao 4 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z powidłami śliwkowymi

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia.
Całe jajka wbijamy do szklanej miski i zaczynamy ubijać,dosypujemy stopniowo cukier i ubijamy do momentu aż powstanie puszysta,jasna masa.Do masy jajecznej dosypujemy stopniowo przesianą mąke,mieszamy delikatnie łyżką.Teraz musimy powoli,stopniowo i na zmianę dodawać pozostałe skladniki, cały czas delikatnie mieszając łyżką.Trzeba to robić tak by ciasto cały czas dalo się swobodnie mieszać,by nie było zbyt gęste lub zbyt rzadkie.Gotowe ciasto wlewamy na blaszke i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy przez ok.40 minut lub do tak zwanego suchego patyczka:) Upieczone ciasto pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia a w między czasie przygotowujemy polewę.Żeby to zrobić musimy włożyć margarynę do rondelka,na bardzo malutkim ogniu roztapiamy ją i dosypujemy cukier,dolewamy mleko i dodajemy kakao.Mieszamy do momentu aż nie będzie grudek.Jeszcze ciepłe(ale nie gorące ciasto) pokrywamy polewą czekoladową.Polewa jest idealna,nie za gęsta i nie za rzadka:)Gdy polewa wystygnie ciasto jest już gotowe:)U nas znika bardzo szybko:D
Polecam:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gloria 18.09.2022 15:47
Mega pyszny piernik!!! Upiekłam wczoraj i już zjedzony. Najlepszy przepis i najlepszy piernik jaki do tej pory jadłam. Rozpływa się w ustach...
sylwia_mc 07.08.2013 19:56
Kocham pierniki :)
sylwia_mc 28.07.2013 19:45
Bajeczny :)
Aneta27 06.02.2013 21:51
Dzięki:) Ten piernik to nasz ulubiony,piekę go bardzo często,ostatnio piekę w dwóch keksówkach.jedną można zamrozic i gdy najdzie ochota na coś słodkiego,wystarczy wyciągnąć i jest.Świetny również dla niespodziewanych gości:)
Bernadeta1 05.02.2013 09:46
bardzo lubię
Piter 31 03.02.2013 10:24
Smacznie wygląda.
Kekerboom 02.02.2013 23:37
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak