Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z pieczonymi buraczkami i pestkami granatu

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czerwone buraczki 6
sok z cytryny
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyzeczki
cebulki wiosenne ze szczypiork 4
listki mięty garść
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pieczonymi buraczkami i pestkami granatu

Owoc granatu przeciąć na pół,delikatnie wyciągnąć pestki,przepłukać je i odstawić na druszlaku.
Buraczki umyć,obrać ze skórki i pokroić w ósemki.Kawałki buraczków skropić oliwą,zawinąć w folię do pieczenia i wstawić do piekarnika.Piec przez ok. 40 min. w 200 C a następnie zdjąć folię i piec jeszcze przez ok. 10 -15 min.W miseczce wymieszać oliwę z nasionami kminu i sokiem z cytryny.Upieczone buraczki posolić i popieprzyć,wymieszać i polać dressingiem.Dodać pestki granatu,grubo pokrojone listki mięty oraz drobno posiekane cebulki ze szczypiorkami.Wszystko jeszcze raz delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki żeby sałatka się lekko przegryzła.
W razie konieczności doprawić jeszcze sokiem cytrynowym,solą i pieprzem.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 02.09.2016 19:42
Ciekawie wygląda
Aneta27 10.02.2013 11:35
Dziękuję:)
Bernadeta1 09.02.2013 12:18
taka inna,super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak