Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielony łosoś i ziemniaki też

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sok z cytryny
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
sól kamienna do smaku
oliw 3 łyzki
listki szpinaku 2 garsci
koperek 1 łyżeczka
jajko 1
ziemniaki 5
śmietana 1 łyżka
masło
łosoś filet 2 ze skórą

Przepis i sposób przygotowania na: Zielony łosoś i ziemniaki też

Filety z łososia skrapiamy sokiem z cytryny,delikatnie nacieramy solą i pieprzem,polewamy oliwą.Przykrywamy szczelnie pojemnik w którym się znajduje i wstawiamy do lodówki na co najmniej dobę.
W dniu przygotowania potrawy obieramy ziemniaki,płuczemy je i kroimy w bardzo cieniutkie plasterki.Opłukane listki szpinaku miksujemy blenderem razem z koperkiem i solą (ilość soli według uznania). Odmierzamy 1-2 łyżki szpinakowego puree i mieszmy razem ze śmietaną .Naczynie żaroodporne smarujemy masłem,układamy część ziemniaków,polewamy częścią sosu śmietanowo-szpinakowego i posypujemy wiórkami masła.Możemy zrobic kilka warstw,w zależności od tego ile mamy ziemniaków.

Naczynie z ziemniakami wstawiamy do piekarnika,ustawiamy temperaturę 180 C.

Ubijamy do białości jajko,do ubitego dodajemy puree szpinakowe,delikatnie mieszamy.Taka miksturą polewamy łososia .Gdy ziemniaki będą prawie miękkie wówczas wstawiamy do piekarnika również naczynie z łososiem.Pieczeny do czasu aż szpinak z jajkiem się "zetnie"
Ziemniaki powinny być ładnie zrumienione:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak