Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa zapiekanka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron
brokuły
papryka czerwona
cebula
ser żółty
cukinia
pomidor
koperek
masło
mleko 2%
mąka
czosnek

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa zapiekanka

1. Brokuła podzieliłam na nieduże różyczki. Obgotowałam w osolonej wodzie ok. 10 minut.
2. Ugotowałam drobny makaron. Nadają się muszelki, kolanka, falbanki. Nie należy używać zbyt drobnego makaronu, ponieważ może zginąć w zapiekance.
3. Podsmażyłam cebulę, cukinię, paprykę do średniej miękkości. Pod koniec dodałam pokrojonego pomidora i koperek. Pomidora, tak jak i wszystkie kwaśne składniki dodajemy na końcu. Osoliłam.
4. Czas na czosnkowy sos beszamelowy. Na gorącej patelni rozpuściłam 5 łyżek masła. Kiedy masło się rozpuściło, wsypałam 3 łyżki mąki. Po ok. 2 minutach zaczęłam powoli dolewać mleko jednocześnie mieszając. Dolewałam tyle mleka, aż uzyskałam konsystencję sosu. Kiedy był gotowy dodałam granulowany czosnek.
W naczyniu do zapiekania ułożyłam naprzemian warstwy warzywne i makaronowe. Na koniec wylałam sos. Zapiekałam 30 minut w 180 stopniach. Na 5 minut przed końcem zapiekania posypałam tartym żółtym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak