Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beziki gruszkowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 1/4 szklanki
cukier 1 1/2 szklanki
margaryna 3/4 kostki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 4 sztuki
gruszki 4 sztuki
woda 2 szklanki
cukier wanilinowy 2 opakowania
cynamon 1 łyżeczka
sok z cytryny 1/2 owocu
białko 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Beziki gruszkowe

Kroki postępowania

1
Zagnieść kruche ciasto z 2 1/4 szklanki przesianej mąki, 3/4 szklanki cukru, 3/4 kostki margaryny, 4 żółtek i 2 łyżeczek proszku do pieczenia. Formujemy kulę, którą dzielimy na kilka części. Każdą z nich wkładamy do woreczka i do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto.
Krok 1 - Beziki gruszkowe foto
2
Ciasto rozwałkować i wykrawamy kółka (jeśli nie mamy okrągłej foremki to szklanką). Wkładamy je w odstępach (urosną) na blaszce z pieca wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2 - Beziki gruszkowe foto
3
Podpiekamy ok. 8 minut w piekarniku podgrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
Krok 3 - Beziki gruszkowe foto
4
Gruszki obieramy i wrzucamy do syropu: w wodzie wymieszać sok z cytryny i 1 cukier waniliowy. Od momentu wrzenia gotować 5 minut. Odkładamy do wystygnięcia.
Krok 4 - Beziki gruszkowe foto
5
Kiedy wystygną ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy cynamonem. Mieszamy i odkładamy, aby smaki „się przeszły”. Jeśli gruszka puści sok – odlać go.
Krok 5 - Beziki gruszkowe foto
6
Białka ubijamy na sztywno. Wrzucamy cukier waniliowy i po trochu cukru. Pilnować, żeby cukier dobrze się rozpuścił. Ubijamy tak długo, aż zrobi się piękna beza (musi być błyszcząca i sztywna).

Na podpieczone ciasteczka wkładamy dobrą łyżkę gruszki, rozsmarować je trochę na ciasteczku. Na to wkładamy „czapeczkę” z bezy.
Krok 6 - Beziki gruszkowe foto
7
Takie ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (z termoobiegiem!) i pieczemy 1 godzinę lub do momentu, gdy beza będzie gotowa.
Krok 7 - Beziki gruszkowe foto
8
Teraz tylko czekamy, aż lekko przestygną i jemy. Smacznego!
Krok 8 - Beziki gruszkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 13.03.2013 21:27
Jakie tak "przestygną"..? Jemy od razu po upieczeniu. Ja bym się nie powstrzymała. U mnie nic słodkiego nie ma szans ostygnąć :)
fotoviderek 18.02.2013 09:50
Dobry pomysł. Pycha :)
Joanna23 09.02.2013 11:30
super
adelajda 02.02.2013 17:29
super !
kupiska 02.02.2013 16:56
Pomysłowe...
Anna169Hosz 02.02.2013 16:41
Rewelacja, zjadłabym z ochotą.
wyattearp 02.02.2013 16:39
super
Adam/ZUB3R 02.02.2013 15:51
dobre
zielonamorelka 02.02.2013 15:36
chetnie wyprobuje.mam nadzieje ze wyjda bo u mnie kiepsko z wszelkimi bezowymi specjalami jest

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak