Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta mocno czekoladowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 1 szt
mąka 2,5 szkl
kakao 1 czubata łyżka
masło 82 % 100gr
cukier puder 5 łyżek
śmietana 18 proc 200 ml
mleko 100 ml
żółtko jajek 3 szt
cukier 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
czekolada gorzka 1 tabliczka
sól
olejek waniliowy kilka kropel
woda zimna kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta mocno czekoladowa

Kroki postępowania

1
Makę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, kakao, szczyptę soli, pokruszone zimne masło oraz rozbełtane jajko. Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. W przypadku gdy ciasto jest za suche by się połączyć dodajemy troszkę zimnej wody.
Krok 1 - Tarta mocno czekoladowa foto
2
Wykładamy formę ciastem i wkładamy do lodówki na około 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni z termoobiegiem) na około 18 minut.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2 - Tarta mocno czekoladowa foto
3
W międzyczasie w rondelku podgrzewamy śmietanę z mlekiem, a w misce roztrzepujemy żółtka z cukrem i olejkiem waniliowym. Gdy żółtka dobrze sie połączą z cukrem dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Gdy śmietana z mlekiem sie zagotują odstawiamy z ognia i po trochu dolewamy do żółtek cały czas mieszając. Gdy przelejemy całość do miski, jej zawartość przelewamy spowrotem do garnka i dodajemy pokruszoną czekoladę.
Krok 3 - Tarta mocno czekoladowa foto
4
Wstawiamy na mały gaz. Cały czas mieszamy, żeby nie powstała nam jajecznica. Dodajemy szczyptę soli, która podkreśli smak czekolady. Podgrzewamy do zgęstnienia (konsystencji budyniu) u mnie zajęło to 8 minut.
Na sam koniec dodajemy łyżeczkę masła. Dzięki temu sos będzie aksamitny.
Gdy nie lubimy gorzkiej czekolady możemy ją pomieszać pół na pół z mleczną, ale przy tym zmniejszając ilość cukru.
Krok 4 - Tarta mocno czekoladowa foto
5
Nasz przygotowany i lekko przestudzony sos przelewamy na upieczoną tartę i wkładamy do lodówki na kilka godzin aby zgęstniał.
Krok 5 - Tarta mocno czekoladowa foto
6
Smacznego!
Krok 6 - Tarta mocno czekoladowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 02.02.2013 21:12
pychotka
ilka_86 02.02.2013 11:03
wspaniały wypiek
Pyszota 02.02.2013 11:02
uwielbiam wszystko czekoladowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak