Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdzowe cynamonki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
olej 1 łyżka
mleko letnie 1/2 szklanki
cukier 1/2 łyżeczki
jajko 1 szt
sól 1/4 łyzeczki
cukier trzcinowy 3 łyzki
cynamon 1 łyzka
masło 1 łyzka
drożdże suche 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdzowe cynamonki

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z drożdzami, cukrem i solą. Następnie dodać mleko, jajko i olej i ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne.Uformować z ciasta kule i odłozyć przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 1 - Drożdzowe cynamonki foto
2
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Masło roztopić a nastepnie ostudzić i posmarowac nim płat ciasta. Cynamon mieszamy z cukrem trzcinowym i posypujemy tym prostokąty z ciasta.
Krok 2 - Drożdzowe cynamonki foto
3
Całość zwijamy w rulon i tniemy na ok 1,5 cm plasterki.
Krok 3 - Drożdzowe cynamonki foto
4
Pojedyncze ciasteczka układac na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odłożyć na 15 minut. Po tym czasie piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) ok 20 minut.
Krok 4 - Drożdzowe cynamonki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 04.02.2013 14:24
dziekuję, były pyszne
Konczi 02.02.2013 05:42
pysznie wyglądają
Karolcia12 02.02.2013 00:10
super ciastka
Karolcia12 02.02.2013 00:10
super ciastka
treonina 01.02.2013 22:19
ładnie wygląda :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak