Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na pierogi

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
jajko 2 sztuki
olej 3 łyżki
śmietana 12% 5 łyżki
woda letnia 3/4 szklanki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na pierogi

Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnice, zrobić dołek w środku, wbić jajka. Dodać śmietanę, olej i sol. Zamieszać ciasto, dodawać wodę stopniowo wyrabiając miękkie i łatwo poddające się ciasto. Przykryć odwróconą do góry dnem miską i pozwolić ciastu "odpocząć" przez 10-15 minut.
Podzielić ciasto na 3 części, dwie z nich trzymać przykryte wilgotna ściereczką, a jedną wywałkować dość cienko, wycinać pierogi. Nadziewać dowolnym nadzieniem. Powtórzyć z pozostałym ciastem. Nie wałkować całego ciasta od razu bo wyciete placuszki szybko obsychają i nie chą się sklejać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 02.02.2014 08:41
robię podobnie
Barbara777 28.11.2013 21:38
dobre ciasyo jak na pierogi!
Katarzyna59 06.08.2013 09:52
przydatny przepis
gusia1000 13.02.2013 13:00
Fajny przepis na ciasto.
Cynamonka 01.02.2013 21:06
właśnie jutro zamierzam robić pierogi :D
Goya 01.02.2013 21:01
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak