Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

likier z czarnych porzeczek

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

liście czarnej porzeczki 5-6 sztuk
wódka 1 litr
cukier 3 szklanki
woda 2 szklanki
porzeczki czarne 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: likier z czarnych porzeczek

1, czarne porzeczki przebrać umyć i osuszyć. liście umyć w gorącej wodzie.
2, porzeczki wsypać do dużego słoja lub butli , dodać liście i zalać wódką.
3,pozostawić w ciepłym nasłonecznionym miejscu ok. 6 tygodni, potem przecedzić.
4,w 2 szklankach wody rozpuścić 3 szklanki cukru. Płyn z czarnych porzeczek wymieszać z syropem.
5, rozlać w butelki zakręcić i odstawić na ok. tydzień. później można spożywać likier.
dla wytrawnej wersji można dać 1,1/2 szkl. cukru zamiast 3.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 18.09.2015 14:20
Na pewno smaczny.
Olimpia 02.04.2013 22:12
Taki likierek na przedłużającą się zimę jest doskonały :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak