Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Cappuccino

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek mascarpone
kawa rozpuszczalna
likier amaretto

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Cappuccino

SKŁADNIKI: Spód: 100 g masła, 2 jajka, 170 g cukru, 180 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml mleka. Krem: 4 żółtka, 170 g drobnego cukru do wypieków, 500 g sera mascarpone, 2 łyżeczki żelatyny w proszku, 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyliśmy Nescafe Classic), 100 ml wody, 3 łyżki likieru amaretto, 300 ml śmietany kremówki. Dodatki: 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru

SPOSÓB WYKONANIA: Piekarnik nastawić na 175 stopni. Formę o średnicy 21 lub 22 cm ze zdejmowaną obręczą wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Stopić i ostudzić masło. Ubić jajka z cukrem. Najlepiej ustawić miskę na rondelku z lekko gotującą się wodą i miksować przez około 2 - 3 minuty, aż masa się delikatnie ociepli. Następnie zdjąć miskę z ognia i miksować jeszcze przez kilka minut aż masa się ostudzi, będzie puszysta i cukier całkowicie się rozpuści. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do ubitej masy. Delikatnie wymieszać. Mieszając wlewać powoli mleko, a następnie stopione masło. Przelać do przygotowanej formy. Piec przez 25 - 30 minut w dolnej części piekarnika aż wierzch się zrumieni. Ostudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 cienkie blaty. Ubić żółtka z cukrem (tak samo jak w przypadku jajek, najpierw na parze). Wymieszać z serem mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. W rondelku wymieszać kawę z wodą, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać likier. Śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone. Ułożyć pierwszy blat na dnie formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Nasączyć mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć obręcz formy. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierzchu powinien być krem z mascarpone. Kakao i cukier puder przesiać przez sitko nad tortem. Tort wstawić do lodówki. Na godzinę przed podaniem przełożyć do zamrażalnika. Podawać z kawą cappuccino.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ankha 05.07.2012 06:50
O jak on wygląda cudownie
Renataj 26.05.2012 10:23
Ale bym sobie zjadła ten kawałeczek. Bardzo apetyczny.
Ewa104 28.08.2011 19:59
Lubię ciasta z posmakiem cappuccino.
pioge7 26.12.2010 10:36
super
pioge7 26.12.2010 10:36
super
Jolanta40 21.12.2010 13:26
rewelacja
Joanna117
Joanna117 27.09.2010 20:19
Ale pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak