Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone drobiowo-kukurydziane

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

indyk 1/2 kg
kurczak 1/2 kg
kukurydza 1 puszka
jajko 2-3 szt.
kasza kukurydziana 1/2 szkl. gotowana
czosnek 2 ząbki
cebula 1 mała
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone drobiowo-kukurydziane

Mięso z indyka i kurczaka zmielić możliwie miałko.
Najlepiej nadaje się mięso gulaszowe, które zawiera kawałeczki tłuszczu.
Do mięsa wbić jajka i dodać ostudzoną kaszę kukurydzianą oraz przyprawy do smaku.
Cebulę utrzeć na drobnej tarce, czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do mięsa.
Osączyć dokładnie kukurydzę z puszki, połączyć z masą mięsną.
Całość dobrze wyrobić, jeśli masa jest zbyt luźna, dodać nieco bułki tartej - z masy formować średniej wielkości kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysiek3 31.01.2013 14:10
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak