Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec na kruchym cieście

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 2 szkl
masło 10 dag
cukier puder 5 dag
jajko 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa makowa
mak 70 dag
cukier 30 dag
masło 15 dag
miód 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
jajko 5 szt
jabłko 1 szt
orzechy posiekane 5 dag
rodzynki 5 dag
otarta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
aromat migdałowy 1 łyżeczka
lukier 1 biały

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na kruchym cieście

Mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i zimnym masłem dokładnie posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, zawinąć i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Mak umyć, zalać gorącą wodą i gotować przez kilka minut. Ostudzić, osączyć i przepuścić 2 razy przez maszynę z drobnym sitkiem. Żółtka z cukrem i masłem utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodać przemielony mak. Wsypać bakalie, bułkę tartą, obrane starte na jarzynowej tarce jabłko, miód i aromat, wymieszać. Pod koniec mak połączyć ze sztywno ubitą pianą z białek. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia brytfannie o wymiarach 23/31 cm, wyłożyć masę makową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny. Upieczone zimne ciasto polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 10.01.2014 13:14
ależ w mim maku, uwielbiam takie :)
IlonaAlbertos 28.10.2013 19:40
Genialny makowiec.
olkaaa 03.02.2013 21:09
wygląda niezwykle smakowicie
V_kuchareczka 31.01.2013 11:06
wygląda smakowicie
sara1 31.01.2013 09:50
pysznie wygląda
cukiereczek 31.01.2013 09:35
mniam ciasto
Lemon 31.01.2013 09:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak