Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porcja kości wieprzowych 1 szt
włoszczyzna 1 szt
ziemniaki 3 szt
ogórki kiszone 7 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angiielskie 3 szt
mąka 2 łyzki
śmietana 18-procentowej 1/4 szklanki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypts
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa

Porcje kości umyć, wrzucić do zimnej wody i wolnym ogniu zagotować. Włoszczyznę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru razem z solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować o 15 min. na wolnym ogniu. Następnie dodać do zupy ziemniaki pokrojone w kostkę, i gotować aż do miękkości. Ogórki kiszone opłukać zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do wywaru razem z powstałym sokiem. Gotować kilka minut. Z mąki i 1/2 szklanki wody sporządzić zawiesinę i dodać do gotującej się zupy. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę i doprawić pieprzem. Podawać posypane koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 04.06.2015 10:37
uwielbiam zupę ogórkowa:)
tatiana2 12.08.2013 14:40
ulubiona zaraz po pomidorowej ;)
Katarzyna/kate1980 31.01.2013 21:54
uwielbiam
marta1371 30.01.2013 23:34
Moja ulubiona
Karolcia12 30.01.2013 22:56
pycha
marta19 30.01.2013 22:44
na pewno smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak