Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

fantastyczna poledwica z rozmarynem i glazurą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 500 g
masło 1/4 kostki
dżem morelowy 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
oliwa 1 łyżka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
śliwki suszone 12 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
rozmaryn świeży do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: fantastyczna poledwica z rozmarynem i glazurą

Kroki postępowania

1
w miseczce wymieszaj dokładnie masło z solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i drobno pokrojonym rozmarynem
włóż do lodówki na 20 min
Krok 1 - fantastyczna poledwica z rozmarynem i glazurą foto
2
w polędwicy zrób dziurę wzdłuż do faszerowania
Krok 2 - fantastyczna poledwica z rozmarynem i glazurą foto
3
faszeruj na zmianę śliwkami i cząstkami masła
posól i posyp delikatnie pieprzem mięso z każdej strony
w miseczce wymieszaj kminek i paprykę
nasmaruj mięso połową tej mieszanki
Krok 3 - fantastyczna poledwica z rozmarynem i glazurą foto
4
rozgrzej oliwę i podsmaż polędwiczkę z każdej strony
pozostałe masło wyłóż do naczynia żaroodpornego dodaj śliwki i mięso, przykryj
włóż do piekarnika nagrzanego do 200 C
po 15 min zmniejsz do 180C
Krok 4 - fantastyczna poledwica z rozmarynem i glazurą foto
5
w rondelku rozgrzej 2 łyżki dżemu morelowego, dodaj pozostały kminek i paprykę i rozpuść
Krok 5 - fantastyczna poledwica z rozmarynem i glazurą foto
6
piecz mięso ok 40-50 min, na 15 min przed końcem pieczenia posmaruj mieszanką dżemu i przypraw
piecz odkrytą tak aby zrobiła się piękna, błyszcząca, złota skórka
Krok 6 - fantastyczna poledwica z rozmarynem i glazurą foto
7
ten przepis jest fenomenalny, mięso wychodzi przepyszne
życzę smacznego :)
Krok 7 - fantastyczna poledwica z rozmarynem i glazurą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

InDaMiętekKitchen 30.01.2013 20:44
smacznego :)
Sylwia26 30.01.2013 20:36
ślinka leci
InDaMiętekKitchen 30.01.2013 20:34
nie można go pominąć, bo straci cały urok to mięsko, ja też nie lubię kminku, ale kminek mielony ma co dziwne zupełnie inny smak, zapewniam, że będzie smakowało :D
Joanna83 30.01.2013 20:31
Bardzo lubię polędwicę,a ten przepis mnie zainteresował.Mam pytanie,czy kminek w tej potrawie jest bardzo wyczuwalny? Jakoś specjalnie za nim nie przepadam :) A może można go pominąć?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak