Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledź po sułtańsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rodzynki 1 szklanka
średnie cebule 3-4 szt
podwójne płaty śledziowe w occie 3-4 szt
koncentrat pomidorowy 3-4 czubate łyzeczki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Śledź po sułtańsku

Rodzynki namoczyć (zalać gorącą wodą na 15 min). Cebule obrać, pokroic w piórka i zeszklic na oleju. Dodać odcedzone rodzynki i pieprz (odrobinę), chwilę przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i 1/3 szklanki wody. Zagotować. I ostudzić. Śledzie pokroić w grubą kostke tak ok. 1,5x1,5 cm. Układać warstwami śledzia i cebule z rodzynkami. Pierwszą i ostatnią warstwę układamy z cebuli z rodzynkami. Odstawić przynajmniej na 1 noc żeby sie przegryzło. W smaku takie śledzie wychodzą słodko-kwaśne. Jesli ktos koniecznie musi to może dodac sól ale naprawde odrobinke żeby nie popsuć smaku. Ja nie dodaje. Jesli koncentrat jest bardzo kwaśny to leciutko można posłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 05.05.2012 12:23
pewnie pyszny
eli_555 07.08.2011 23:00
pyszne śledziki
anemon 28.04.2011 07:09
Bardzo fajny pomysł.
bernika 14.10.2010 21:57
ciekawy.
agnieszka189 30.07.2010 10:51
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak