Biały ser

Biały ser

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    2-3 (niepasteryzowane)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko odstawić na 1-3 dni w ciepłe miejsce zeby sie ukwasiło. Następnie przelewamy je do duzego garnka i na małym ogniu podgrzewamy do ok. 60-70 stopni (tak żeby sernik oddzielił sie od serwatki). Odstawiamy do przestygniecia. Całość wylewamy na czysta lniana ściereczkę (może być specjalnie do tego celu przeznaczona zwykła pielucha tetrowa), lub do woreczka uszytego z lnu, pod spód podstawiamy duzy garnek lub wiadro żeby miała gdzie sciekać serwatka. Odcedzony ser zawiązujemy w sciereczce i zawiaszamy aby odciekła z niego reszta serwatki lub wkładamy do durszlaka, przykrywamy małym talerzykiem obciazonym słoikiem z wodą, odstawiamy do osaczenia na kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Sarenka

30.11.2011 11:01
Dobrze mieć taki przepis.

treonina

19.07.2011 00:08
łooo dawno już takiego nie jadłam, a jeszcze pamiętam jak się go w domu robiło

sundaytn

01.07.2011 20:54
mój ulubiony:D

Mati13

14.06.2011 17:08
lubie

gosia561

29.05.2011 22:51
nie lubię

sundaytn

14.05.2011 00:28
pychota!

monika154

04.05.2011 07:28
apetyczne

anemon

25.04.2011 18:23
Bardzo dokładnie opisałaś jak zrobić ser, chyba się odważę i zrobię.

Ela15

17.03.2011 15:52
rozpływa się w ustach

Kopiko1983

22.01.2011 19:35
Pyszny jest taki ser domowej roboty

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat