Sposób przygotowania

Marchew obrać i pokroić w plasterki, przełożyć ja do garnka i dodać 1,5 litra wody, następnie dołożyć obraną pietruszkę i seler oraz liście laurowe z zielem angielskim, garnek postawić na gazie i zacząć gotować.
W czasie kiedy wywar na zupę zaczyna nam się gotować dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz tak na wyczucie troszkę soli i pieprzu ja dałam jeszcze łyżkę jarzynki, gotować do momentu kiedy ziemniaki będą prawie miękkie w tym czasie dodać do zupy przygotowane kluseczki.
Kluseczki przygotowujemy w taki sposób: jajko wymieszać z solą i sodą, następnie dodać tyle mąki, aby powstało gęste ciasto jak na makaron z gotowego ciasta urywać małe kawałeczki i uformować je w kuleczki (moja teściowa rwała ciasto bezpośrednio nad garnkiem).
Kiedy ziemniaki i kluseczki są miękkie to na sam koniec dodać do zupy majeranek oraz pokrojoną w kostkę cebule i kiełbasę podsmażone na maśle, całość doprawić do smaku.
Podawać bardzo gorącą jak rosół bo wtedy najlepiej smakuje.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Chyba pójdę gotować kartoflankę :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    super przepis, świetnie opisany
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    smaczna kartoflanka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !