Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka babci

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 10 sztuk
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 5 sztuk
cebula 1/2 sztuki
kiełbasa 30 dag
masło 2 łyżki
majeranek
przyprawy
DODATKOWO:
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
Soda oczyszczona Prymat 1 szczypta
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka babci

Marchew obrać i pokroić w plasterki, przełożyć ja do garnka i dodać 1,5 litra wody, następnie dołożyć obraną pietruszkę i seler oraz liście laurowe z zielem angielskim, garnek postawić na gazie i zacząć gotować.
W czasie kiedy wywar na zupę zaczyna nam się gotować dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz tak na wyczucie troszkę soli i pieprzu ja dałam jeszcze łyżkę jarzynki, gotować do momentu kiedy ziemniaki będą prawie miękkie w tym czasie dodać do zupy przygotowane kluseczki.
Kluseczki przygotowujemy w taki sposób: jajko wymieszać z solą i sodą, następnie dodać tyle mąki, aby powstało gęste ciasto jak na makaron z gotowego ciasta urywać małe kawałeczki i uformować je w kuleczki (moja teściowa rwała ciasto bezpośrednio nad garnkiem).
Kiedy ziemniaki i kluseczki są miękkie to na sam koniec dodać do zupy majeranek oraz pokrojoną w kostkę cebule i kiełbasę podsmażone na maśle, całość doprawić do smaku.
Podawać bardzo gorącą jak rosół bo wtedy najlepiej smakuje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 29.04.2017 13:42
smaczna kartoflanka
goofy9 22.05.2013 22:45
super przepis, świetnie opisany
Babciagramolka 29.01.2013 19:39
Chyba pójdę gotować kartoflankę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak