Świateczny żurek

Świateczny żurek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Na ok.2 l wody 4-5 białych dobrych kiełbase 3 większe ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1.2 c

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa oczyszczamy i gotyjemy wywar.(tylko ziemniaki kroimy w kosteczkę).PO ugotowaniu wyjmujemy marchewki, pietruszkę i selera. Kiełbasę kroimy w krążki ,dajemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i na rumiano wysmażamy na wolnym ogniu ,w połowie smażenia dodajemy pokrojoną cebulkę i razem dosmażamy. Do wywaru dajemy zawartość patelni ,dodajemy przyprawy oprócz majeranku wciskamy czosnek(ile kto lubi).Dolewamy żurku tyle, na ile powinien być kwaśny pamiętając ,ze jeszcze śmietana zakwasi.Następnie bełtamy mąkę ze śmietaną zaparzamy gorącym żurkiem i podprawiamy zupę.Na końcu dodajemy majeranek mocno pocierając w rękach(uwalniają się wtedy olejki eteryczne).Można dodać też cukru do smaku.

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

07.10.2013 09:08
uwielbiam żurek

IwonaKa

28.08.2013 14:48
bardzo lubię tak podany żurek

barbara11561

02.08.2013 11:52
pyszny,bardzo go lubię

Dorian

11.04.2013 19:00
jedna z moich ulubionych zup

gusia1000

03.02.2013 20:46
Dobry na święta.

Aneta41

23.11.2012 18:17
ale bym taki zjadła

Norgiusz

12.09.2012 07:31
mniam

IZABELA29

24.05.2012 07:58
dawno go nie robiłam

Natalia/tubisiek

12.05.2012 11:37
lubię nie tylko na święta ;)

Mati13

26.11.2011 14:00
wyśmienity!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat