Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurzy smalec

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ząbek czosnku 2 szt
sól do smaku
tłuszcz 75,dkg (kurzy)

Przepis i sposób przygotowania na: Kurzy smalec

Kroki postępowania

1
Dobry sposób na zagospodarowania tłustych części z drobiu.

Z kurczaków/kur poodcinać tłuste części, umyć a potem pokroić w grube kawałki. Podgrzewać w rondlu na bardzo małym ogniu- jeśli temperatura będzie za wysoka może się przypalić i w dodatku będzie pryskać.
Pod koniec wytapiania dodać dwa grubo pokrojone ząbki czosnku i posolić.
Krok 1 - Kurzy smalec foto
2
Gorący tłuszcz zlać delikatnie do glinianego albo szklanego naczynia. Pozostałe z wytapiania skwarki nie są specjalnie dobre więc najlepiej obdarować nimi koty albo inne zwierzątka:)
Krok 2 - Kurzy smalec foto
3
Schłodzić smalec a potem przechowywać w lodówce.
Taki smalec jest idealny do wszelakich pasztetów, zapiekanek ja lubię na nim zeszklić cebulę. Dużo przepisów z wykorzystaniem drobiowego smalcu funkcjonuje w kuchni żydowskiej: czulent, cymes...
Krok 3 - Kurzy smalec foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 24.05.2013 00:34
Uwielbiam taki domowy smalec, jednak z kurzego tłuszczu jeszcze nie jadłam.
miszelka 29.01.2013 11:19
fajny przepis
Monika111 29.01.2013 11:15
Na pewno wypróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak