Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni na zakwasie z nasionami lnu

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 1 kg
nasiona dyni 2 łyżki
nasiona lnu 2 łyżki
sól 1 łyżka
zakwas 1/2 szklanki
masło
mąka żytnia 1 pełnoziarnista

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni na zakwasie z nasionami lnu

Kroki postępowania

1
Nasiona potrzebne do chleba
Krok 1 - Chleb żytni na zakwasie z nasionami lnu foto
2
Do zakwasu dodajemy 1 szklankę mąki żytniej w odstępach 2 godzin dwa razy i dodajemy pół szklanki wody za każdym razem. I wyrabiamy zaczyn, który przez noc pracuje . Zostawiamy pod przykryciem. Mąkę pełnoziarnistą z nasionami lnu i dyni zaparzamy , wlewamy szklankę gorącej wody. Zostawiamy przez noc. Na drugi dzień zaczyn który mam wyrobiony odkładam pól szklanki na następny chleb, do reszty dodajemy sparzoną mąkę z otrębami i nasionami i łyżkę soli rozpuszczonej w wodzie i wyrabiamy ścisłe ciasto.
Krok 2 - Chleb żytni na zakwasie z nasionami lnu foto
3
Wkładamy do koszyczka wyłożonego ściereczka podsypanej mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 3 h i przykrywamy folią. Formujemy bochenek i nacinamy go nożem
Pieczemy w temperaturze najpierw 250 na 10 minut i zmniejszamy na 180 i pieczemy godzinę. Wykładamy na raszki chleb żeby odparował, spryskujemy wodą, przykrywamy ściereczką do wystygnięcia. Chleb smaruje masłem
Krok 3 - Chleb żytni na zakwasie z nasionami lnu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 25.03.2013 15:12
no wygląda kapitalnie :)
Madziela 06.02.2013 22:34
od dluzszego czasu zbieram sie zeby taki chlebek upiec
Beata23 02.02.2013 21:02
musi być pyszny
IwonaKa 30.01.2013 00:04
nigdy nie jadłam domowego chlebka,na pewno smaczny
Anitapaj 29.01.2013 13:41
Pycha;)
mysza75 29.01.2013 13:05
Alex muszę ci przyznać rację nie jest łatwo zrobić na zakwasie i jeszcze typowo żytni chleb :-)
Alex_M 29.01.2013 11:40
swietny! tez pieke chlebek, ale na zakwasie jeszcze nie robilam... troche sie go boje ;)
pestka 29.01.2013 08:44
nigdy nie piekłam chleba, a ten przepis mnie zachęcił
Hanna10 28.01.2013 17:21
wygląda smakowicie, muszę wypróbować:)
Joannasz3190 28.01.2013 15:21
Oryginalny :)
Iwka 28.01.2013 14:37
super
Magula 28.01.2013 14:13
fajne pieczywko
agnieszka214 28.01.2013 14:05
lubie takei chlebki
chobotdesign 28.01.2013 13:37
fajny przepis na zdrowe pieczywo http://www.chobotdesign.eu/
Miki 28.01.2013 13:35
pycha
ONY_za_kare 28.01.2013 13:28
bardzo zdrowy chlebuś
Monika58 28.01.2013 13:04
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak