Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka w koszulkach na czosnkowych grzankach

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 4
woda 1 litr
ocet 1 łyżka
sól
oliwa
Czosnek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka w koszulkach na czosnkowych grzankach

Do garnka wlewamy wodę, ocet i gotujemy. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień tak aby woda lekko wrzała. Do wrzątku wlewamy delikatnie rozbite jajko (należy je wrzucić do wody z jak najmniejszej wysokości) i delikatnie, ale nie za mocno, zwiększamy ogień i gotujemy jajko przez około 2 minuty. Jak żółtko będzie w białej koszulce z białka to wyciągamy delikatnie łyżką cedzakową na talerz. Po ugotowaniu pierwszego jajka, a przed wbiciem następnego, usuwamy z wody pozostałości białka.

W między czasie przygotowujemy grzanki. Bagietkę kroimy na kromeczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, do której dodajemy szczyptę granulowanego czosnku. Na rozgrzaną oliwę wykładamy kromeczki bagietek i podsmażamy z jednej i drugiej strony na lekko rumiany kolor. Grzanki wykładamy na talerz a następnie nakładamy na nie ugotowane jajka w koszulkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 31.08.2013 05:06
fajny pomysł:-)
IZABELA29 01.07.2013 16:40
proste a smacznie skomponowane danie
paulina2157 21.06.2013 06:43
świetny przepis na jajka
Margo1 19.06.2013 16:05
lubię bardzo
Konczi 28.01.2013 11:45
wyszły Ci super moje nigdy nie sa takie ładne ...
ONY_za_kare 28.01.2013 11:38
pycha! ładnie podane
gosia56 28.01.2013 11:24
ciekawy sposób

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak