Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser krówkowo-czekoladowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masy krówkowej 1 puszka
mleko 60 ml
żelatyny do masy krówkowej 2 łyżki
wody do żelatyny krówkowej 200 ml
herbatników maślanych 1 opakowanie
trochę mleka do czekolady
czekolady 1 tabliczka
śnieżki 1 opakowanie
mleka do śnieżki 200 ml
żelatyny do czekolady 2 łyżki
wody do żelatyny czekoladowej 200 ml
kremówka 1 duża
kawa (do namaczania herbatników)

Przepis i sposób przygotowania na: Deser krówkowo-czekoladowy

Kremówkę ubić na sztywno.
Do masy krówkowej dodajemy mleko i wszystko delikatnie miksujemy, aż się dokładnie połączą składniki.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i trochę schłodzoną dodajemy do many krówkowej i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy kremówkę i delikatnie mieszamy.

Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy część masy. Herbatniki (u mnie Krakuski) namaczamy w schłodzonej kawie i układamy na masie krówkowej, po czym wylewamy na nie jej drugą część.

W rondelku zagrzać trochę mleka i dodać do niego pokruszoną czekoladę (u mnie gorzka, więc trzeba było do niej dodać trochę cukru, aby nie było za gorzko; lecz lepsza byłaby mleczna). Odstawić do ostygnięcia.
Śnieżkę ubić wg przepisu.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Gdy czekolada i żelatyna ostygnie, wszystkie 3 składniki ze sobą połączyć, dokładnie wymieszać i wylać na część krówkową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Simeo 27.01.2013 18:50
smakowity

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak