Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udko zapiekane w cieście drożdżowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kurczaka 1 szt
papryczki jalapeno 10 szt
sól do smaku
czosnek do smaku
ciasto drożdżowe:
mleko 1 szkl
drożdże 5 dkg
margaryna 1/2 kostki
mąka 500 g
sól do smaku
kminek do smaku
pieprz do smaku
jajko 1 szt
śmietana 2 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Udko zapiekane w cieście drożdżowym

Kroki postępowania

1
Z ciepłego mleka , drożdzy i 1/2 szkl mąki zarabiamy zaczyn ,odstawiamy do podrośnięcia .
Gdy zacznie się powiększać ,topimy margarynę i studzimy , do zaczynu dajemy jajko , tłuszcz, śmietanę, przyprawy i mąke , wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne .
Wałkujemy na prostokąt .
Krok 1 - Udko zapiekane w cieście drożdżowym foto
2
Mieso luzujemy z kości , doprawiamy papryką ,czosnkiem i solą , ja marynowałam 24h .
Krok 2 - Udko zapiekane w cieście drożdżowym foto
3
Na cieście układamy całe mięso z jednego udka . Zwijamy jak roladę .
Krok 3 - Udko zapiekane w cieście drożdżowym foto
4
Tak zwinięte umieszczamy w naczyniu do zapiekania , ja piekę w glinianym .
Jeśli podczas pieczenia wypłynie nam sok to odlewamy i pieczemy nadal ok 1h w tem 170 st
Krok 4 - Udko zapiekane w cieście drożdżowym foto
5
Po upieczeniu ,odstawiamy na chwilkę by odpoczęło .
Krok 5 - Udko zapiekane w cieście drożdżowym foto
6
Kroimy według uznania i podajemy z barszczem :)
Krok 6 - Udko zapiekane w cieście drożdżowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 10.04.2014 07:49
bardzo spodobał mi się Twój przepis, następnym razem wypróbuję
IZABELA29 10.06.2013 20:06
tak udek jeszcze nie przygotowywałam ,fajna propozycja
babi17 05.02.2013 11:20
pyszności , zjadła bym
Aneta41 04.02.2013 20:08
mmmm.. takiego kurczaka jeszcze nie jadlam - musi byc pycha
Rafał10 01.02.2013 16:09
aż ślinka cieknie :)
Anna133 27.01.2013 20:32
Smaczne , aromat przechodzi do ciasta , kminek po prostu rządzi :)
babajaga1969 27.01.2013 17:44
pomysłowe - smaczne :)
treonina 27.01.2013 15:04
wspaniałe!
dodi 27.01.2013 15:02
ale fajne !!!!!!!!!1
wyattearp 27.01.2013 14:28
fajny pomysł !!!
czekoladka_m 27.01.2013 14:26
Fajny pomysł, muszę wypróbować:)
Anna133 27.01.2013 12:22
Jeśli zrobimy małe ślimaczki to nadają się na piknik , robiłam wiele razy ,ciasto nie wysycha bo mięso jest soczyste .
Laila2786 27.01.2013 12:17
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak