Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz w piwnym sosie

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 g
piwo jasne 800 ml
cebula czerwona 2 szt.
cebula biała 2 szt.
papryka czerwona 1 szt.
papryka żółta 1 szt.
papryka zielona 1 szt.
olej rzepakowy 4 łyżki
sos teriyaki 2 łyżki
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 2 łyżki
ziarna kolorowego pieprzu 1 łyżka
masło 1 łyżka
jałowiec ½ łyżki
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
natka pietruszki do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szt.
bulion drobiowy 150 z warzywami
karkówka 700 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz w piwnym sosie

Kroki postępowania

1
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w grubą kostkę i przełożyć do szklanego naczynia. Do karkówki dodać łyżkę oleju rzepakowego, sos teriyaki oraz przyprawę do gulaszu. Oprószyć solą morską. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Krok 1 - Gulasz w piwnym sosie foto
2
Kawałki mięsa obtoczyć w mące pszennej.
Krok 2 - Gulasz w piwnym sosie foto
3
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Smażyć na nim karkówkę obtoczoną w mące. Po usmażeniu przełożyć do dużego garnka.
Krok 3 - Gulasz w piwnym sosie foto
4
Wszystkie cebule obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na łyżce masła i dodać do mięsa.
Krok 4 - Gulasz w piwnym sosie foto
5
Z papryk usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić je na kawałki zbliżone do wielkości kawałków mięsa.
Krok 5 - Gulasz w piwnym sosie foto
6
Pokrojone papryki przełożyć na patelnię. Dodać posiekaną papryczkę chili, ziarna kolorowego pieprzu i rozgniecione owoce jałowca. Posypać solą morską. Wymieszać i lekko podsmażyć.
Krok 6 - Gulasz w piwnym sosie foto
7
Paprykę dodać do mięsa i cebuli. Wymieszać.
Krok 7 - Gulasz w piwnym sosie foto
8
Dodać piwo, bulion drobiowo - warzywny i trzy pokruszone liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia. Gotować do czasu, aż sos zgęstnieje (około 30 minut).
Krok 8 - Gulasz w piwnym sosie foto
9
Przed podaniem gulasz posypać natką pietruszki.
Krok 9 - Gulasz w piwnym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 24.10.2016 11:34
Mnie by bardzo smakował.
IZABELA29 10.09.2016 11:15
palce lizać
Grazyna0211 29.11.2015 15:49
smaczna wersja
IZABELA29 09.05.2013 10:36
pyszne dla facetów ja akurat smaku piwa nie lubię w potrawach
Amellia 27.01.2013 14:55
super
Amellia 27.01.2013 14:55
super
Aga20 26.01.2013 22:07
Bardzo ciekawy przepis:)
ao_12 26.01.2013 21:47
super, już mi ślinka cieknie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak