Gulasz w piwnym sosie

Gulasz w piwnym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    50 g
  • piwo jasne

    800 ml
  • cebula czerwona

    2 szt.
  • cebula biała

    2 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • papryka żółta

    1 szt.
  • papryka zielona

    1 szt.
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • sos teriyaki

    2 łyżki
  • przyprawa do gulaszu

    2 łyżki
  • ziarna kolorowego pieprzu

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • jałowiec

    ½ łyżki
  • liście laurowe

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
  • natka pietruszki

    do smaku
  • chili pieprz cayenne

    1 szt.
  • bulion drobiowy

    150 z warzywami
  • karkówka

    700 bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gulasz w piwnym sosie
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w grubą kostkę i przełożyć do szklanego naczynia. Do karkówki dodać łyżkę oleju rzepakowego, sos teriyaki oraz przyprawę do gulaszu. Oprószyć solą morską. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Krok 2 - Gulasz w piwnym sosie
Kawałki mięsa obtoczyć w mące pszennej.
Krok 3 - Gulasz w piwnym sosie
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Smażyć na nim karkówkę obtoczoną w mące. Po usmażeniu przełożyć do dużego garnka.
Krok 4 - Gulasz w piwnym sosie
Wszystkie cebule obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na łyżce masła i dodać do mięsa.
Krok 5 - Gulasz w piwnym sosie
Z papryk usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić je na kawałki zbliżone do wielkości kawałków mięsa.
Krok 6 - Gulasz w piwnym sosie
Pokrojone papryki przełożyć na patelnię. Dodać posiekaną papryczkę chili, ziarna kolorowego pieprzu i rozgniecione owoce jałowca. Posypać solą morską. Wymieszać i lekko podsmażyć.
Krok 7 - Gulasz w piwnym sosie
Paprykę dodać do mięsa i cebuli. Wymieszać.
Krok 8 - Gulasz w piwnym sosie
Dodać piwo, bulion drobiowo - warzywny i trzy pokruszone liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia. Gotować do czasu, aż sos zgęstnieje (około 30 minut).
Krok 9 - Gulasz w piwnym sosie
Przed podaniem gulasz posypać natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

24.10.2016 11:34
Mnie by bardzo smakował.

IZABELA29

10.09.2016 11:15
palce lizać

Grazyna0211

29.11.2015 15:49
smaczna wersja

IZABELA29

09.05.2013 10:36
pyszne dla facetów ja akurat smaku piwa nie lubię w potrawach

Amellia

27.01.2013 14:55
super

Amellia

27.01.2013 14:55
super

Aga20

26.01.2013 22:07
Bardzo ciekawy przepis:)

ao_12

26.01.2013 21:47
super, już mi ślinka cieknie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat