Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w mleku kokosowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielonego mięsa 500 g
cebula 1
czosnek 2 ząbki
chili 1 szczypta
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
mleko
kolendra 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
kardamon 1 łyżeczka
bulion 250 ml
mleko kokosowe 250 ml
imbir świeży 2 cm
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w mleku kokosowym

Lubię pulpeciki!

A ostatnio, miałem całkiem pulpecikowy sezon, próbując rożnych Albondigas, Meat Balls, Koft i Kotbular’ów (te ostatnie to w IKEI dają).

Jak zwał, tak zwał, wszystko to po prostu pulpeciki, tyle ze w różnych regionalnych odmianach.

Mielone mięso z dodatkiem bułki tartej lub bez, z odrobiną mleka, czasem jajkiem i setką różnych innych dodatków i wariacji.

Jako ze uczę się gotować, postanowiłem zmierzyć się z tą klasyczną potrawą. Z jego bardzo prosta wersją.



Przygotowanie:

Wpierw pulpeciki.

Szatkuję drobniutko cebulę, i kroję czosnek. Wszystko podsmażam, soląc troszkę i dorzucając kilka płatków chili

Mięso doprawiam solą i pieprzem (tak z 2 duże szczypty)

Bułkę mieszam z mlekiem, następnie dodaję papkę do mięsa. Dodaje to co smażyło się na patelni i wyrabiam na masę. Jeśli mam wrażenie ze masa jest za sucha, to dodaje mleka, aż uzyskam dość wilgotną, ale nie rozpadającą się masę.

Formuję kulki o średnicy piłki do ping-ponga (lub golfa) …… jeśli, ktoś nie grał w pingla, lub nie biegał z kijem po polu, to zdaje się ze jest to ok 4 cm średnicy.

Kuleczki smażę, na dość mocno rozgrzanym tłuszczu przez chwilę z każdej strony, tak aby wierz przypiekł się szybko i mocno zarumienił

(te pulpeciki na zdjęciu, niestety podsmażyłem tylko z jednej strony, więc nieco za mocno się spiekły)

Po koło 1 min obracania pulpecików zmniejszam temperaturę i dodaje wszystkie przyprawy.

Smażę pulpeciki na jednej stronie przez minutę, aby nabrały smaku od przypraw i obracam na drugą. Dodaję ciepły bulion i mleko kokosowe. Pozwalam żeby zabulgotało i zmniejszam temperaturę.

Dodaję sok z połowy limonki

Pichcę bez przykrycia około 8 -10min. Środek puplpecika powinien zostać miękki i wilgotny, zbyt długie smażenie może wysuszyć nam mięso.

Pulpety wyjmuję i trzymam w cieple. A sos redukuję jeszcze przez kilka minut.

Serwujemy na stół:

Kaszę mieszam z sosem i wykładam na talerz.

Pulpeciki układam i obsypuję skórą startej limonki.

Dodaje plamę zredukowanego sosu (na zdjęciu jest go duuuzo za mało. Po prostu, zdążyłem już wtranżolić resztę sosu, zanim wpadłem na pomysł zrobienia zdjęcia :D )
Dodatkowo, pulpeciki podałem z taką ubogą wersją escalivady – czyli grilowanej papryki, obranej ze skórki, posypanej grubo mieloną solą, pieprzem, polaną dobrej jakości oliwą i świeżą pietruszką.

Wydaje mi się, ze w tej potrawie dobrze jest schłodzić już obraną paprykę przed podaniem

Całość wyszła całkiem fajnie. Sos jest bardzo aromatyczny i pikantny, pulpeciki mają zdecydowaną, chropowatą teksturę i pikantny smak, który przyjemnie kontrastuje z kaszą i chłodnymi kawałeczkami słodkiej papryki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mira85 26.01.2013 17:38
w mleku kokosowym jeszcze nigdy nie robiłam
cooleczka 26.01.2013 17:04
ciekawe
Alex_M 26.01.2013 13:55
ciekawe :)
Ania28 26.01.2013 13:35
wszystko co ma kokos jest pyszne;)
Pyszota 26.01.2013 13:32
super
Marta1986 26.01.2013 13:20
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak