Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta na dwa sery

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl
masło 100 g
żółtko jajek 2 szt
śmietana 3 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól
ser lazur 150 g
mozarella 150 g
żurawina
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta na dwa sery

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło. Posiekaj masło nożem, aż będzie w małych kawałeczkach, zrób zagłębienie i dodaj żółtka, cukier, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie, ale zwarte. Uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minimum minut. Ciasto rozwałkowuj na lekko posypanej mąką stolnicy na placek o grubości 0,5 cm i przenieś do formy. Szybko unieś brzegi ciasta, by się nie załamały. Ciasto w formie nakłuj widelcem i ozięb jeszcze kilkanaście minut w lodówce. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut - powinna się lekko zrumienić.
Sery pokrój w kostkę o boku 1 cm. Kiedy ciasto będzie lekko złote, wyjmij je z piekarnika, rozrzuć na nim owoce żurawiny i sery. Posyp świeżo zmielonym pieprzem. Tartę wstaw do piekarnika i piecz jeszcze około 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia26 25.01.2013 14:58
ślinka leci..mniam
eMMe 25.01.2013 13:26
świetna
Klisza 25.01.2013 12:46
pyszna
Grazia 25.01.2013 12:28
super
Silver Teaspoon 25.01.2013 12:02
apetyczna
Marta1986 25.01.2013 11:30
super
gosia56 25.01.2013 11:30
napewno pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak