Racuszki z cukrem waniliowym

Racuszki z cukrem waniliowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • mleko zsiadle

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    2 opakowania
  • mąka

    2 szklanki
  • olej do smażenia

    do smaku
  • soda oczyszczona

    1/2 łyzeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtko ucieramy z cukrem, aż całkowicie się rozpuści cukier. Dodajemy sól, sodę i ponownie umieramy. Mąkę i mleko mieszamy, dodajemy żółtka i ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy wszystko razem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i z gotowego ciasta robimy placuszki. Smażymy na złoty kolorek z obu stron. Gotowe wykładamy na talerzyk i posypujemy cukrem waniliowym. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

czekoladka_m

10.02.2014 13:37
Takie lubię najbardziej:):)

IKrakowianka

15.12.2013 15:00
pyszne są takie racuchy

Wafelek2601

18.01.2013 10:56
Proste i szybkie w przygotowaniu, a ich smak - palce lizać.

Angelika10

15.10.2012 00:36
pycha

Koper

24.03.2012 23:47
ooo :) jutro na śniadanie robimy racuszki :)

Iwona51

14.10.2011 09:31
pycha

AGNIESZKA144

18.12.2010 15:37
pyszne

IlonaAlbertos

01.12.2010 09:51
Uwielbiam takie racuszki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat