Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quiche z porami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
sera gruyere 200 g
śmietana 18 proc 300 g
szynka 150 g
cebula 1 szt
por (białe części) 400 g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyzeczki
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche z porami

Prawdziwi faceci nie jedzą Quiche! – taki tytuł nosi książka Bruce Feirsteina, wydana gdzieś w latach 80tych.

To znaczy , żeby było jasne, prawdziwy facet zje bekon na cieście , zapiekany z serem. Nie ma problemu! O ile jego żona mu to poda! Byleby się dobrze z piwem komponowało.

Czego, prawdziwy facet nigdy nie zrobi, to samodzielne przygotowanie takiej potrawy, podanie jej swojej partnerce i nazwanie tej potrawy jakąś dziwną francuską nazwą.

Taki, pożal się Boże „facet” pewnie jeszcze sam pozmywa po posiłku.

Hmm, chyba właśnie sam zakwalifikowałem się do kategorii – prawdziwych nie facetów, czy tez może nieprawdziwych facetów. :)

Książka Feirsteina, jest ciekawą satyrą na stereotyp macho w świecie zdominowanym przez teorie gender, związki partnerskie, silne kobiety i zniewieściałych mężczyzn.

Polecam.

A dla umilenia lektury, proponuje mimo wszystko zrobić sobie jakąś miłą oku i podniebieniu tartę lub quiche

Ja, wpadłem na przepis zupełnie dietetycznej i nisko węglowodanowej odmiany tej potrawy … bez ciasta.

Nie jestem pewny czy to jeszcze quiche czy tez już jakiś flan :D


Przygotowanie:

Pora czyszczę i myję. Kroję na plasterki około 2cm grubości.

Szynkę kroję na kostkę i krótko podsmażam

Podsmażam poszatkowaną w kostkę cebulę i kiedy się zeszkli, dodaję pora. Całość chwile podgrzewam.

Piekarnik nagrzewam do 160 stopni

Jajka roztrzepuję widelcem. Dodaję śmietany i startego na grubych oczkach sera. Doprawiam gałką muszkatołowa (dałem 1/6 łyżeczki, ale chyba mało – następny raz dam ciut więcej)

Masę delikatnie mieszam z porem i cebula.

Wylewam na natłuszczoną foremkę do tarty i ładuje na 40min do piekarnika

Od około 30minuty patrzę czy się nie przypieka zanadto – będzie wtedy za sucha. Staram sie uzyskać przyjemną kremową konsystencje Jeśli widzę, ze się już ładnie zarumieniła, to wyciągam. (ta na zdjęciu troszkę za długo siedziała w piekarniku – ciutkę się zagapiłem)

Serwuję z:

Podałem z mieszanką sałat skropionych limonką i lekko posolonych oraz z sałatką z mango (na sałatkę dam przepis za jakiś czas)

Quishe jest bardzo delikatne i kremowe wiec kwaskowate i lekko pikantne dodatki miło ją uzupełniają.

Kalorie, wartości odżywcze i inne głupoty:

Z grubsza licząc, z powyższych składników wyjdzie nam placuszek, którego 100g (to będzie gdzieś tak 1/14 całego placka) Pi razy drzwi ma kaloryczność

164kcal 10 g białka 12 g tłuszczu i 1,7 g węglowodanów

Smaczny posiłek tłuszczowo – białkowy

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 24.01.2013 21:32
Danie wygląda bardzo smakowicie.
jozefinach 24.01.2013 21:32
Danie wygląda bardzo smakowicie.
Pyszota 24.01.2013 21:28
pyszne
gosia561 24.01.2013 20:27
nie próbowałam jeszcze Quiche
tomek18 24.01.2013 20:26
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak