Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa pyszna

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 220 g
cukier 330 g
jajko 2 szt
sok z cytryny 50 ml
skórka z cytryny 2 łyżeczki
mąka 300 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa pyszna

Kroki postępowania

1
(zmodyfikowany przepis Donny Hay)
Jajka wybić do miseczki. Masło roztopić. Wrzucić do malaksera jajka, masło, cukier sok i skórkę cytrynową. Zmiksować. Gdy jest gładkie, dodać mąkę i proszek. Zmiksować kolejny raz.
Krok 1 - Babka cytrynowa pyszna foto
2
Foremkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą, przełożyć ciasto do foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40-45 minut
Krok 2 - Babka cytrynowa pyszna foto
3
Upieczone ciasto wyłożyć z piekarnika i wyłożyć z foremki gdy ostygnie.
Krok 3 - Babka cytrynowa pyszna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 20.08.2013 10:27
bardzo smaczna babka:-)
MAR3STA 05.02.2013 17:56
smaczny deserek
Krzysiek3 02.02.2013 09:10
smaczna
V_kuchareczka 24.01.2013 18:40
super
Beata61 24.01.2013 18:05
lubię cytrynowe babki ;)
gosia56 24.01.2013 17:06
super
ONY_za_kare 24.01.2013 16:09
pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak