Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowy tort w kratkę z cytrusową nutą

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 9 sztuk
mąka pszenna 180 g
mąka ziemniaczana 6 łyżek
cukier 180 g
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kakao 2 łyżki
sok z pomarańczy 1 sztuka
limoncello 3 łyżki
cukier 2 łyżki
jajko 2 sztuki
cukier puder 2 szklanka
masło 1 kostka
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1 sztuka
skórka otarta z pomarańczy 1 sztuka
barwnik spożywczy 1 niebieski

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowy tort w kratkę z cytrusową nutą

Kroki postępowania

1
Na początku przygotowujemy biszkopty. Jeżeli mamy 3 takie same formy to możemy upiec wszystkie na raz, jeżeli nie to każdy po kolei.

1 blat tradycyjny: bierzemy 3 jajka, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 60 g cukru. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, każde po dokładnym rozmieszaniu poprzedniego. Wyłączamy mikser. 60 g mąki pszennej mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.Przesiewamy do masy delikatnie mieszając łyżką. Wylewamy do tortownicy. Pieczemy ok 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z 60 cm na podłogę (żeby nie opadł, tzw biszkopt rzucany). Wstawiamy z powrotem do piekarnika i studzimy całkowicie.
Krok 1 - Kolorowy tort w kratkę z cytrusową nutą foto
2
2 blat kakowy:

bierzemy 3 jajka, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 60 g cukru. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, każde po dokładnym rozmieszaniu poprzedniego. Wyłączamy mikser. 60 g mąki pszennej mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, kakao i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.Przesiewamy do masy delikatnie mieszając łyżką. Wylewamy do tortownicy. Pieczemy ok 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z 60 cm na podłogę (żeby nie opadł, tzw biszkopt rzucany). Wstawiamy z powrotem do piekarnika i studzimy całkowicie.Następnie wkładamy na przemian kolorami jedenen w drugi.
Krok 2 - Kolorowy tort w kratkę z cytrusową nutą foto
3
3 blat niebieski:

bierzemy 3 jajka, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 60 g cukru. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, każde po dokładnym rozmieszaniu poprzedniego. Wyłączamy mikser. 60 g mąki pszennej mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.Przesiewamy do masy delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy, tyle żeby uzyskać odpowiedni kolor, dokładnie mieszamy.( delikatnie) Wylewamy do tortownicy. Pieczemy ok 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z 60 cm na podłogę (żeby nie opadł, tzw biszkopt rzucany). Wstawiamy z powrotem do piekarnika i studzimy całkowicie.

Tak przygotowane blaty rozkładamy na blacie. Z każdego wycinamy jedną obręcz i kółko. W sposób przedstawiony na zdjęciu. ( mi pomogła pokrywka od garnka i szklanka).
Krok 3 - Kolorowy tort w kratkę z cytrusową nutą foto
4
Tak przygotowane biszkopty odkładamy na czas przygotowania kremu.

Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczypta soli w kąpieli wodnej do podwojenia objętości i zgęstnienia. Po tym czasie odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy do białości i dodajemy po 1 łyżce masy z jajek. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i likier.

Blaty nasączamy sokiem z pomarańczy zmieszanym z limoncello i cukrem.

Na każdym rozkładamy krem, nakrywamy kolejnym blatem itd. Całość pokrywamy resztą kremu. Kremu nie będzie zbyt dużo, ale jest dość słodki dlatego ja zrobiłam taką porcję, jeżeli ktoś woli więcej, można zwiększyć proporcje.
Krok 4 - Kolorowy tort w kratkę z cytrusową nutą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 02.07.2016 14:24
Pyszny mniam
KORAL 16.02.2016 12:37
Może i smaczny , ale po co ten barwnik ? Przez barwnik tak wysoko bym go nie oceniała........
slonko888 22.11.2015 20:05
super pomysl pieknei wyglada
Kasiaaa 09.05.2015 11:42
Super tort :)
myszka6 30.03.2015 17:37
Super! Wygląda zachęcająco!
smakołyk 11.11.2014 13:26
Super wygląda i na pewno jest pyszny :)
Ada-Gaba 09.11.2014 22:20
rewelacyjnie wygląda
Elżbieta17 26.01.2013 19:36
smakowita szachownica:)
SylwiaMagdaSabin 24.01.2013 17:11
świetny kolorowy
paulisia_elk 24.01.2013 17:03
u mnie zawsze działa, biszkopt jest równy , dziękuje wszystkim ;)
Anna169Hosz 24.01.2013 09:11
Doczytałam, co to za metoda z tym upuszczaniem na podłogę...czy to naprawdę działa?
Anna169Hosz 24.01.2013 09:09
Robi wrażenie!
miszelka 24.01.2013 09:08
piękny :)
natalia.doradca 24.01.2013 09:06
wygląda rewelacyjnie
wyattearp 24.01.2013 08:17
bardzo fajny
-Natka- 24.01.2013 06:56
Tort wygląda rewelacyjnie!
miroslawa 24.01.2013 05:02
pięknie się prezentuje
zielonamorelka 23.01.2013 23:07
zawsze mi się podobały takie torty bo to jednak ciekawiej wygląda na talerzu jak się pokroi hehe ale ten wygląda jeszcze ładniej bo nie jest tylko czarno biały
marcia7 23.01.2013 21:55
świetny i wygląda apetycznie
Renataj 23.01.2013 21:28
Biszkopt rzucany - dla mnie to nowość ale z pewnością wypróbuję.
Beata61 23.01.2013 21:26
wspaniale wygląda :)
pajbek 23.01.2013 21:25
Pięknie się prezentuje, a w pyszny :-)
manaika 23.01.2013 21:23
rewelacja!
Monika58 23.01.2013 21:21
fajne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak