Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo - pomarańczowe

4.0
(26)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Czekoladowy spód
mąka pszenna 150 g
cukier drobny 150 g
masło 150 g
czekolada gorzka 100 g
migdały 60 g
Soda oczyszczona Prymat ½ łyżeczki
sok z połowy pomarańczy
czekolada gorzka 100 g
cukier puder 80 g
czekolada mleczna 50 g
śmietana 30% 150 ml
mleko 50 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
MASA POMARAŃCZOWA :
cukier puder 80 g
śmietana 30% 150 ml
galaretka pomarańczowa 2 szt.
sok z połowy pomarańczy
Składniki dodatkowe:
czekolada mleczna do dekoracji
perełki cukrowe do dekoracji
dżem pomarańczowy 150 g
jogurt grecki 400 g
twarożek 250 (kanapkowo-sernikowy)
kardamon ½ mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo - pomarańczowe

Kroki postępowania

1
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Krok 1 - Ciasto czekoladowo - pomarańczowe foto
2
Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku.
Krok 2 - Ciasto czekoladowo - pomarańczowe foto
3
Do utartej masy dodać czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z połowy pomarańczy.
Krok 3 - Ciasto czekoladowo - pomarańczowe foto
4
Masę połączyć z mąką pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną, zmielonymi na proszek migdałami i na samym końcu - z ubitą na sztywno pianą z białek.
Krok 4 - Ciasto czekoladowo - pomarańczowe foto
5
Masę przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 x 20 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5 - Ciasto czekoladowo - pomarańczowe foto
6
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (z termoobiegiem). Piec 30 minut. Po wystudzeniu wierzch ciasta wyrównać.
Krok 6 - Ciasto czekoladowo - pomarańczowe foto
7
Przygotować masę czekoladową. Do misy włożyć jogurt naturalny, lekko ubitą śmietanę, cukier puder i kardamon. Połączyć składniki.
Krok 7 - Ciasto czekoladowo - pomarańczowe foto
8
Czekolady gorzką i mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do nich żelatynę namoczoną w gorącym mleku. Wymieszać i lekko przestudzić.
Krok 8 - Ciasto czekoladowo - pomarańczowe foto
9
Czekoladę dodać do masy jogurtowo - śmietanowej. Połączyć składniki.
Krok 9 - Ciasto czekoladowo - pomarańczowe foto
10
Masę czekoladową wyłożyć na upieczony wcześniej spód czekoladowy. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Krok 10 - Ciasto czekoladowo - pomarańczowe foto
11
Twarożek kanapkowo - sernikowy umieścić w jednym naczyniu z ubitą śmietaną, dżemem pomarańczowo - limonkowym i cukrem pudrem. Wymieszać.

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, używając ⅓ sugerowanej ilości wody. Ostudzić i połączyć z przygotowaną wcześniej masą.

Wyłożyć na warstwę czekoladową i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
Krok 11 - Ciasto czekoladowo - pomarańczowe foto
12
Wierzch ciasta udekorować roztopioną czekoladą i perełkami cukrowymi.
Krok 12 - Ciasto czekoladowo - pomarańczowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 21.12.2016 18:27
super ciasto
Ada-Gaba 08.05.2016 19:47
fantastyczne ciasto
ben-ka 15.06.2015 09:51
Apetyczne ciacho....................
rjustysia 25.11.2013 20:44
Wygląda świetnie! Chyba warto przygotować sobie taki deser ;)
Aleksandra/Olcia 27.10.2013 18:31
bardzo pracochłonne,ale tez bardzo apetyczne mniam
EwelinkA_93 27.10.2013 09:46
bardzo smaczne, i wygląda rewelacyjnie :-)
artur7 21.08.2013 13:35
bardzo ladne
Kuchenka 25.06.2013 15:32
wygląd znakomity
IZABELA29 06.05.2013 20:12
bardzo lubię gdy w przepisie jest podany wymiar blaszki,w której mam piec ciasto
jerzy3 29.04.2013 22:03
lubię połączenie czekolady i pomarańczy
Klausia 10.04.2013 07:33
wygląda bardzo profesjonalnie :)
Beatris 09.04.2013 14:30
Koniecznie muszę takie zrobić. Uwielbiam czekoladowe ciasta, a Twoje wygląda niesamowicie.
misia53 26.03.2013 00:00
fantastyczne ciasto
teresa18 31.01.2013 20:47
rewelacyjne ciacho
monika1968 30.01.2013 17:44
Wygląda świetnie
Agnieszka_B 23.01.2013 21:19
Ja zawsze używam żelatyny, żeby mieć pewność, że masa będzie się dobrze 'trzymać'. Ale można zaryzykować i jej nie dodawać.
mikrusiak 23.01.2013 19:18
ślinka cieknie...:P
justys759 23.01.2013 18:23
kusi wyglądem:)
halina17 23.01.2013 17:44
Pyszne ciasto.
fasola 23.01.2013 17:10
wygląda super
Granita 23.01.2013 16:59
wygląda obiecująco,ale czy można jakoś w przepisie obejść żelatynę?
malaczarna23 23.01.2013 16:39
pychotka:D
tessinka 23.01.2013 16:23
Ciekawe smaki :)
eMMe 23.01.2013 15:58
mmm, moje smaki ;))
KasiaK90 23.01.2013 15:57
bajeczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak