Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynaderki w sosie jabłkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

nerki wieprzowe 8 szt
cebula 2 szt
jabłka 2 szt
mąka 2-3 łyżki
bulion 1-2 szklanki
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Cynaderki w sosie jabłkowym

Nerki przecinamy na pół i wycinamy ze środka wszystkie żyłki,płuczemy kilakrotnie parzymy dwa razy, a potem gotujemy około 20 minut.
W tym czasie cebulę kroimy w piórka, jabłka w kostkę, cebulę szklimy na maśle, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Wlewamy taką ilość bulionu, może być z kostki, aby zrobił się dość gęsty sos.
Ugotowane nerki odcedzamy i kroimy w kostkę, dokładamy do sosu, mieszamy i dusimy kilka minut, na 10 minut przed końcem dodajemy pokrojone jabłko, mieszamy,dusimy do miękkości.
Podajemy z kaszą jęczmienną i surówką z kiszonej kapusty, chociaż mój syn lubi je z makaronem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolajka 25.01.2013 17:34
my też lubimy, szczegółnie mój nastoletni syn :)
ONY_za_kare 23.01.2013 14:29
mmmmm... pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak