Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik Zemsta Teściowej

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 szklanka
mleko 3/4 szklanki
olej 3/4 szklanki
powidła śliwkowe 3/4 słoiczka
jajko 3 sztuki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
rodzynki 10 dag
budyń śmietankowy 2 szt
mleko 1/2 litra
masło 10 dag
cukier puder 1/3 szklanki
miód prawdziwy 2 łyżki
orzechy włoskie 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik Zemsta Teściowej

Kroki postępowania

1
rodzynki zalać grzańcem i podgrzać
Krok 1 - Piernik Zemsta Teściowej foto
2
jajka zmiksować z cukrem
Krok 2 - Piernik Zemsta Teściowej foto
3
dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko (3/4 szklanki) i olej, zmiksować
Krok 3 - Piernik Zemsta Teściowej foto
4
dodać kakao, cynamon, miód, zmiksować
Krok 4 - Piernik Zemsta Teściowej foto
5
dodać rodzynki z grzańcem i orzechy, wszystko wymieszać
Krok 5 - Piernik Zemsta Teściowej foto
6
ciasto wyłożyć do blaszki, piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni,
gdy ciasto będzie się piekło ugotować budynie w 1/2 litra mleka, ostudzić, masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać budyń i zmiksować na gładką masę, ciasto po upieczeniu przekroić na pół, wystudzić, przełożyć kremem budyniowym, można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem
Krok 6 - Piernik Zemsta Teściowej foto
7
smacznego
Krok 7 - Piernik Zemsta Teściowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamila10 01.05.2013 10:35
super ciacho, a nazwa jeszcze lepsza.
Dorian 24.02.2013 18:53
super
gacopierz23 24.02.2013 17:19
ciasto świetne, a historia jego nazwy ciekawa
pistacja 27.01.2013 13:17
pyszne ciasteczko
Alex_M 24.01.2013 18:28
na pewno pyszne to ciasto :)
Ewa6274879 24.01.2013 13:25
Świetny - chętnie taki upiekę :)
monika1968 23.01.2013 21:27
Weszłam by zobaczyć tą zemstę i wygląda na dość słodką :)
jucia 23.01.2013 12:56
Nazwa...hm oryginalnie ten piernik nazywa się "Wściekła Baba" ale podczas jednej z uroczystości rodzinnych został przemianowany na "Zemstę Teściowej" i tak już zostało bo faktycznie przepis dała mi teściowa, mężowi zasmakowało, więc muszę mu czasem go piec a my się śmiejemy, że teściowa się zemściła.
dwa pokoje z kuchnią 23.01.2013 08:14
no właśnie, ta nazwa mnie interesuje. ciasto wygląda super :)
Habibi 23.01.2013 00:11
nazwa co najmniej zastanawiająca :) ale penie ciacho pyszne...
Anitapaj 22.01.2013 23:57
Nazwa świetna;) ale myślę że i smakuje również świetnie;) w sam raz do kawy;)
pajbek 22.01.2013 22:31
Proszę o kawałek do popołudniowej kawy :-) Ciasto rewelacja, nazwa mi się podoba, a może będę kiedyś teściową :-)
BeataJ 22.01.2013 22:30
tylko na kim/na czym ta biedna teściowa się mści :) ciasto wygląda wspaniale
babajaga1969 22.01.2013 22:29
piernik wspaniały - taki jak lubię - nazwa orginalna - pyszne :)
Monika58 22.01.2013 22:01
smakowite ciacho :) intrygująca nazwa... ;)
tessinka 22.01.2013 21:49
Fajne ciacho i nazwa też :)
malaczarna23 22.01.2013 20:34
rewelka:) lubię takie ciasta z orzechami
msmors 22.01.2013 20:30
mniam mniam
ao_12 22.01.2013 20:29
smacznie wygląda, a skąd ta nazwa ciasta?
gosia56 22.01.2013 20:28
fajna nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak